David Van Neck har äntligen blivit av med sin gamla fritidsbåt. Foto: SVT

David skrotar sin båt – med hjälp av ny premie

Publicerad

Att bli av med en gammal fritidsbåt har varit dyrt för många båtägare. Men efter ett samarbete mellan båtbranschen och Havs- och vattenmyndigheten är det nu gratis att skrota sin båt året ut.

– I flera år har jag väntat på en lösning att bli av med båten på ett bra sätt och nu när det är gratis så passade jag på, säger båtägaren David Van Neck.

Han har åkt hela vägen från Mariefred till fragmenteringsanläggningen i Eskilstuna. Han ska nämligen skrota sin gamla 70-tals båt ”Amandla”.

– Det är skönt att äntligen bli av med den, men det är samtidigt ett beslut som har fått växa med tiden.

Ska ge plats för nya båtar

En ny skrotningspremie har gett chansen för många båtägare att bli av med sina gamla båtvrak. Det är Havs- och vattenmyndigheten som satsar två miljoner kronor så att fler ska kunna skrota sina gamla båtar.

– Det här är en viktig fråga för oss att bli av med de här båtarna. Det ger plats för nyare båtar och är bra för miljön, säger Mats Eriksson, vd på Sweboat som är båtbranschens intresseorganisation.

Dyrt att skrota båten

För många båtägare är det oftast en ekonomisk fråga, det kan kosta mellan 3 000 och 10 000 kronor att skrota en båt. Men med den nya skrotningspremien blir det alltså gratis året ut eller så länge pengarna räcker. Båtägarna behöver däremot stå för transportskostnaden till återvinningsstationerna.

– Tills nu har det varit ganska kostsamt att skrota en båt, men fram till den 31 december så är det gratis. Skrotar man båten här så vet man att den blir omhändertagen på ett miljöanpassat sätt, säger Mats Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer