Se HR-chefen Tatjana Mineur förklara varför tre personer ur skolledningen på Rinmangymnasiet nu stängs av. Foto: Sandra Kjellström

Avstängda skolledare kan ha hyrt ut p-platser svart för en halv miljon kronor

Uppdaterad
Publicerad

De tre avstängda skolledarna på Rinmangymnasiet i Eskilstuna har hyrt ut 48 parkeringsplatser svart till medarbetare på skolan varje termin under fem års tid. Totalsumman kan handla om nästan en halv miljon kronor, enligt ledningen på barn- och utbildningsförvaltningen. Delar av pengarna har gått till en personalfest, där alkohol köpts in.

Det var under tisdagen som de två rektorerna och den administrativa chefen på Rinmangymnasiet i Eskilstuna stängdes av från sina arbeten, efter uppgifter i ett anonymt brev till barn- och utbildningsförvaltningen om att personerna hyrt ut parkeringsplatser på skolans område till personalen i utbyte mot kontanter.

Elever har fått gåvor

Nu meddelar gymnasiechefen Karin Holmberg Lundin och HR-chefen Tatjana Mineur på förvaltningen att det handlar om 48 parkeringsplatser som hyrts ut varje termin under åtminstone fem års tid. 1 000 kronor per termin och parkeringsplats har medarbetarna fått betala.

Svartparkering vid gymnasium

Enligt HR-chefen har skolledarna uppgett att pengarna har gått till elevverksamheten.

Avstängda under utredning

– I första hand ska de ha gått till olika saker kring eleverna. Lite gåvor vid olika tilllställningar och sedan stod det i det anonyma brevet att det även var en personalfest inblandad. Det kan vi se att det gått pengar till vid ett tillfälle, säger HR-chef Tatjana Mineur.

I brevet finns uppgifter om att alkohol har köpts in till personalfesten, något som gymnasiechefen Karin Holmberg Lundin bekräftar.

De tre personerna har stängts av i en månad under tiden som händelserna utreds. Enligt Tatjana Mineur har kommunen inte gjort någon polisanmälan och det är oklart om man kommer att göra det. Hon säger dock att händelserna strider mot kommunens regler och riktlinjer.

SVT Nyheter Sörmland har sökt de tre avstängda skolledarna för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svartparkering vid gymnasium

Mer i ämnet