Aram Karabet och Talal Aboudan flydde från Syrien till Sverige. De kände inte till att svenska åklagare kan utreda till exempel krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten som begåtts i andra länder. Foto: Otilia Bogen, SVT

De flydde från regimen – hoppas att fångvaktarna straffas

Publicerad

Eskilstunabon Aram Karabet och Strängnäsbon Talal Aboudan har båda flytt från Syrien till Sverige för att slippa undan Assadregimen. De kände inte till att olika former av krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten kan utredas i Sverige, men tycker att det är bra.
– Jag hoppas att de som torterade oss får sitt straff, säger Aram Karabet.

Båda säger sig ha suttit i syriskt fängelse eftersom de var aktiva i kommunistpartiet, och att de utsattes för tortyr där. De flydde till Sverige var för sig. Talal Aboudan kom för tre år sedan medan Aram Karabet har varit i Sverige sedan 2003.

Att åklagare i Sverige kan driva utredningar mot personer på samtliga sidor i Syrienkonflikten var inget de kände till.

– Vi har berättat för bland annat Amnesty vad vi utsattes för. Men jag visste inte att vi kunde berätta för polisen, säger Aram Karabet.

Om personerna som de menar har utsatt dem för brott kommer till Sverige eller Europa kan åklagare utreda och eventuellt döma dem till fängelse, något som de båda hoppas på.

Kan vara svårt att berätta

Men de tror inte alltid att det är självklart att människor vågar berätta vad de har utsatts för. En del kanske inte vill prata om vad de sett eller upplevt, andra kan vara rädda för att till exempel anhöriga ska råka illa ut. Många gånger kan det också vara svårt att identifiera förövarna, menar de.

– Vi hade ögonbindel på oss och varje gång militären kom skulle vi stå så här, säger Aram Karabet och visar hur han står med händerna på knäna och huvudet nerböjt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eskilstuna

Mer i ämnet