”De har ingenstans att ta vägen”

Publicerad

I morse tvingades EU-migranterna som sovit i gångtunneln vid Eskilstunas tågstation att flytta därifrån.
Det på grund av att kommunen nu ber polisen om hjälp för att sätta stopp för bosättningen.

– Det har upplevts som obehagligt och det är människor som har klagat. Det bryter mot ordningslagen att de bor där och det har vuxit sig för stort helt enkelt, säger Annelie Klavins Nyström (M), kommunalråd i Eskilstuna.

Men det har väl varit ett brott mot ordningslagen att bo på det viset hela tiden?

– Ja det har det, men det är människor som är drabbade. Man måste tänka med hjärtat också. Vi har försökt så länge det går. Det var inte så farligt när det handlade om två personer, sen blev det tio, sedan tjugo och nu närmare trettio, säger Annelie Klavins Nyström (M), kommunalråd i Eskilstuna.

Det var femton personer som polisen avvisade från platsen på torsdagsmorgonen och det gick lugnt och stillsamt till, enligt polisen. Det handlar inte om något tiggeriförbud, utan att personerna inte får sova och bo i gångtunneln längre. Migranter bosatte sig i tunneln i höstas, men det är alltså först nu som man kopplar in polisen och hänvisar till ordningslagen.

Avvisningen får kritik

Den ideella föreningen En bättre chans, som hjälper EU-migranterna i Eskilstuna, är orolig för vad som ska hända med EU-migranterna nu:

– De kommer att fortsätta att sova utomhus. De har ingen annanstans att ta vägen. Jag hoppas verkligen att vi hittar någonstans där de kan bo, kanske privat mark där de kan bo eller liknande. De behöver sova i natt också, även om de har blivit vräkta, säger Therese Lekander, ordförande i den ideella föreningen En andra chans.

– Vi vill ha en dialog och en bättre chans att göra något långsiktigt. Jag tror att det här problemet kommer att stanna kvar i Sverige ganska länge. Att låtsas som att problemet inte finns har inte fungerat särskilt bra hittills, säger Emma Gustafsson i föreningen En andra chans.

Vad gör ni för att hjälpa migranterna nu?

– Nu hjälper vi dem att hitta en egen lösning när det fortfarande går och är lite varmare ute. Sen förväntar vi oss att vår stadsmission är igång i höst. Vi tror inte att folk ska bli så hårt drabbade av det här och vi ska göra vårt bästa för att bli färdiga i höst, säger kommunalrådet Annelie Klavins Nyström (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer