Vid Trafikverkets förarprovskontor i Eskilstuna klarade bara fyra av tio uppkörningen av de som enbart övningskört privat. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Privata övningskörare kuggar oftare uppkörningen

Publicerad

De som väljer att inte övningsköra och läsa teorin hos trafikskolorna har mycket svårare att få godkänt vid första uppkörningsprovet. Katastrofalt dåligt, menar trafikskolorna och pekar på Trafikverkets statistik.

Många väljer i dag att inte ta körlektioner och läsa teori hos en trafikskola. I statistiken går att läsa de flesta i den gruppen har svårt att klara första uppkörningen och teoriprovet hos Trafikverket.

– Av alla privatanmälda genomförda körprov B, för personbil och lätt lastbil, i landet, under 2019 blev 31,53 procent av förarproven godkända, mot 65 procent för trafikskoleanmälda uppkörningar, säger Cecilia Borgljung, avdelningschef på Trafikverket.

– Det är katastrofalt dålig statistik bland privatutbildade och ett hot mot trafiksäkerheten. Vi har sett en nedåtgående trend under hela 2000-talet, säger Berit Johansson, förbundsordförande för Sveriges trafikutbildares riksförbund.

Omprov kräver resurser

Tittar man på förra årets regionala siffror så visar förarproven för B-körkort gjorda i Eskilstuna att knappt fyra av tio som kör privat klarar av provet. Jämfört med knappt sju av tio som kör med en trafikskola.

– Det stämmer att statistiken för trafikskoleanmälda kunder generellt ser bättre ut än för privatanmälda. Vi ser gärna att våra kunder bara kommer en gång. Många omprov gör att mer resurser går åt och vi vill att våra kunder ska vara väl förberedda, säger Cecilia Borgljung.

Körprov B – förstagångsprov och omprov i Eskilstuna

År / Andel godkända prov privatanmäld / Andel godkända prov trafikskoleanmäld

2019: 37,50 procent / 66,81 procent

2018: 35,54 procent / 71,25 procent

2017: 39,49 procent / 75,64 procent

2016: 40,35 procent / 76,27 procent

2015: 41,41 procent / 78,53 procent

2014: 42,22 procent / 76,71 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.