Försäljningen kommer inte räcka för att finansiera det framtida bygget av 300 bostäder om året. Foto: SVT

De tar över hyreslägenheter för mångmiljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

I april beslutade styrelsen för Eskilstuna Kommunfastigheter att sälja fastigheter med 92 lägenheter. Då fanns inga köpare, men nu står det klart att det blir Eskilstunahem AB och Ringugnen AB som tar över husen.

Försäljningen klubbas den 29 augusti och går på totalt 90 miljoner kronor, enligt Eskilstuna-Kuriren. Det innebär en reavinst på 70 miljoner. Det rör sig om fyra hyresfastigheter varav tre hus finns på Läkargatan i Eskilstuna och ett på Brogatan i Torshälla. Tillsammans rör det sig om 92 lägenheter.

Avsiktsförklaring

Det blir Eskilstunahem som köper de tre fastigheterna på läkargatan 1-7. Ringugnen köper fastigheten på Brogatan 20 i Torshälla.

Fastighetsbolagen har även skrivit på en avsiktförklaring att de vill bygga hyresrätter i Eskilstuna.

Tidigare konflikt

När beslutet togs tidigare i april rasade både Vänsterpartiet och Miljöpartiet mot beslutet eftersom de bland annat ansåg att lägenhetsbristen är akut i nuläget. Styrelseordförande Bertil Andersson (M) sa då till SVT Nyheter Sörmland att försäljningen var nödvändigt för att på längre sikt kunna bygga 300 nya lägenheter per år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.