14-åriga omplacerades över 30 gånger innan hon tog sitt liv. Foto: SVT

Deras dotter flyttades över 30 gånger innan hon tog sitt liv – nu kräver pappan skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

14-åriga Josefin tog sitt liv medan hon var omhändertagen av socialtjänsten i Eskilstuna. Innan dess hade hon omplacerats över 30 gånger. SVT har granskat fallet och visat att Josefin aldrig fick den vård hon hade rätt till. Nu kräver flickans pappa skadestånd av staten.

I en ansökan till Justitiekanslern yrkar pappans juridiska ombud att staten ska betala ut en summa på 299 692 till pappan. Anledningen är att han fått sitt familjeliv förstört till följd av att myndigheterna misskött vården av hans dotter.

Kände till faran

I ansökan står det att ”Kommunen har haft kännedom om att XXX befann sig i verklig och omedelbar fara och har valt att hålla henne i en öppen vårdform istället för en vårdform där riskerna för hennes bortgång skulle minimeras. Kommunen har inte vidtagit alla nödvändiga åtgärder som rimligen kunde begäras för att förhindra att denna fara realiserade”

Minderåriga slussas runt i psykvården

Flyttades över 30 gånger

Josefin, som egentligen hette någonting annat, omhändertogs av myndigheter som ettåring och tillbringade därefter sitt korta liv genom att slussas runt mellan familjehem, vårdboenden och psykmottagningar. Totalt flyttades hon över 30 gånger, enligt psykologutlåtanden bidrog de många flyttarna till att traumatisera henne.

När hon som 14-årig tog sitt liv var hon placerad på ett särskilt vårdboende i Eskilstuna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Minderåriga slussas runt i psykvården

Mer i ämnet