Kommer hyrorna att höjas? Hör Bertil Andersson (M), styrelseordförande i Kommunfastighet, berätta om de framtida villkoren och vad Hyresgästföreningen tycker om planerna. Foto: SVT

Nära 600 lägenheter ska säljas i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstunas kommunala bostadsbolag Kommunfastigheter tänker försöka sälja totalt 577 lägenheter, samt Odlarskolans lokaler. Det meddelade styrelsen för bolaget på tisdagen.

Koncernen Eskilstuna Kommunföretag tog för två veckor sedan ett så kallat inriktningsbeslut om att sälja ut mellan 500 och 700 kommunalägda lägenheter till privata bolag, eftersom kommunen behöver få in nytt kapital.

– Vinsterna från försäljningen ger ekonomiska möjligheter att bidra till kommunens investeringar i välfärden och fortsatt bostadsbyggande, säger Bertil Andersson (M), Kommunfastighets styrelseordförande.

Fastigheterna som kommer säljas är Odlarskolan, där British Junior är hyresgäst, 428 lägenheter på Skrinnarvägen i Viptorp, 18 lägenheter på Trädgårdsgatan i Torshälla samt 131 lägenheter på Skogsängsgatan i Skogsängen.

Varför just dessa?

– Kommunfastighet har idag 2 500 lägenheter som måste ROT-renoveras och det går åt mycket pengar till det. Och då tittar vi på sådana fastigheter där någon annan kan göra dessa insatser, säger Bertil Andersson.

Klart till sommaren

Slutgiltigt beslut om utförsäljningen fattas av kommunfullmäktige, men det kommunala bolagets förhoppning är att fastigheterna ska ha nya ägare till sommaren eller senast nästa höst.

Hur blir det för dem som bor i lägenheterna?

– Villkoren för dem som bor i lägenheterna kommer vara precis desamma som tidigare, säger Bertil Andersson.

Kan ni garantera att hyrorna inte kommer att påverkas?

– Villkoren ändras inte i och med försäljningen, men även en ny fastighetsägare måste förhandla med Hyresgästföreningen om man vill göra renoveringar.

”Som att ett ens hem säljs”

Hyresgästföreningen i Eskilstuna är inte nöjda med försäljningen.

– Det är nästan tio procent som säljs av, det tycker vi är mycket. Folk funderar naturligtvis på vad det blir av det hela. Även fast man hyr upplevs det som att ens hem säljs, säger Tommy Holm, ordförande i Hyresgästföreningen i Eskilstuna.

Se om din lägenhet ska säljas

De fastigheter som Kfast planerar att sälja är:

  • Skrinnarvägen 1-21, Viptorp (428 lägenheter)
  • Skogsängsgatan 18-24, Skogsängen (131 lägenheter)
  • Trädgårdsgatan 5, Torshälla (10 lägenheter)
  • Trädgårdsgatan 4, Torshälla (8 lägenheter)
  • Samariten 11, Odlarskolan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.