• Viktigt meddelande:

    Kraftig brand i stora flishögar i hamnen i Norrköping. Kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation vid obehag. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hot mot journalister en internationell rörelse

Inrikesministern: ”Hot mot journalister en internationell rörelse”

Publicerad

I dag besökte inrikesminister Mikael Damberg Folk och Kultur för en paneldebatt om hat och hot som journalister och konstnärer allt oftare utsätts för. Var tredje journalist och nästan lika många förtroendevalda politiker har fått hat eller hot riktat mot sig.

SVT:s vd Hanna Stjärne avkrävde Mikael Damberg besked om vilka konkreta åtgärder som samhället vidtar mot det ”det nya normala”, dvs att journalister, men också konstnärter och förtroendevalda,  möter hat och hot i sin vardag. Hanna Stjärne berättade om sin frustration över att SVT dagligen, 365 dagar om året, får motta cirka 35 hot eller trakasserier mot sina anställda och krävde snabba konkreta åtgärder.

Tidigare under dagen gick SVT-chefen ut i en debattartikel med Eskilstuna-Kurirens Eva Burman där de gemensamt lyfte frågan om hat och hot mot media.

Straffskärpningar genomförda

Mikael Damberg hamnade i en försvarssituation. Han betonade straffskärpningar för hot som genomförts och att skyddet för politiker och blåljuspersonal förbättrats, men konstaderade också att en utredning kring hat och hot mot andra yrkeskategorier blev alltför allmänt hållen för att kunna resultera i konkreta åtgärder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer