Inrikesministern: ”Hot mot journalister en internationell rörelse”

Uppdaterad
Publicerad

I dag besökte inrikesminister Mikael Damberg Folk och Kultur för en paneldebatt om hat och hot som journalister och konstnärer allt oftare utsätts för. Var tredje journalist och nästan lika många förtroendevalda politiker har fått hat eller hot riktat mot sig.

SVT:s vd Hanna Stjärne avkrävde Mikael Damberg besked om vilka konkreta åtgärder som samhället vidtar mot det ”det nya normala”, dvs att journalister, men också konstnärter och förtroendevalda,  möter hat och hot i sin vardag. Hanna Stjärne berättade om sin frustration över att SVT dagligen, 365 dagar om året, får motta cirka 35 hot eller trakasserier mot sina anställda och krävde snabba konkreta åtgärder.

Tidigare under dagen gick SVT-chefen ut i en debattartikel med Eskilstuna-Kurirens Eva Burman där de gemensamt lyfte frågan om hat och hot mot media.

Folk och kultur

Straffskärpningar genomförda

Mikael Damberg hamnade i en försvarssituation. Han betonade straffskärpningar för hot som genomförts och att skyddet för politiker och blåljuspersonal förbättrats, men konstaderade också att en utredning kring hat och hot mot andra yrkeskategorier blev alltför allmänt hållen för att kunna resultera i konkreta åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folk och kultur

Mer i ämnet