Fredrik Lundgren (L) säger att landstinget måste satsa för att möta den ökande psykiska ohälsan bland barn Foto: Jessica Gow/TT

”Det psykiska illamåendet ökar, vi måste möta det”

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget satsar miljoner på att bygga ut barn- och ungdomspsykiatrin. Skälet är den ökande psykiska ohälsan bland unga.

– Det psykiska illamåendet ökar, då måste vi möta det från landstinget, säger sjukvårdslandstingsråd Fredrik Lundgren (L).

Under året har trycket på barn- och ungdomspsykiatrin /BUP) ökat. I jämförelse med förra året har antalet samtal till BUP i Sörmland ökat med 65 procent, något som fått landstinget att satsa fyra och en halv miljon kronor på att anställa mer personal.

Statliga medel

Tanken är att sex stycken specialistsjuksköterskor ska anställas, som ska hjälpa till med att identifiera problemen hos de barn som hör av sig på telefon.

Foto: Fredrik Lundgren (L)

– Det ska vara enkelt och det ska vara lättillgängligt att komma i kontakt med den sörmländska barn- och ungdomspsykiatrin, säger Fredrik Lundgren (L).

Är det här nya pengar som satsas, eller tas de från någonannanstans?

– Det här statliga medel som vi väljer att använda. Det här är en vidareutveckling av den satsning som vi gjorde göra året med samtalsmottagningarna som kommer att vara fullt utbyggda nästa år.

Ett första steg

Barn- och ungdomspsykiatrin i Sörmland har fått mycket uppmärksamhet i år. Inte minst efter SVT:s avslöjande om att barn som omhändertas av psykiatrin riskerar att hamna i en flyttkarusell där de skickar runt mellan olika enheter utan att kontinuerlig vård.

Enligt Fredrik Lundgren kommer det att behövas fler insatser framöver för att förbättra barn- och ungdomspsykiatrin i länet, men den utbyggda telefonmottagandet är ett första steg menar han.

– Det räcker naturligtvis inte bara med den, utan det är den första kontakten. Vi tror att det är väldigt viktigt att de som vänder sig till oss får ett bra första mottagande och det har vi nu möjlighet att tillhandahålla. Sedan ska det finnas flera vårdnivåer, och där är samtalsmottagningarna som vi startat den första linjen. Sedan finns det mer avancerad barn och ungdomspsykiatri på våra kliniker, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.