Södertäljebo nekas att använda registreringsskylten ”666 DEV” Foto: TT

Die 1 är för stötande – men här är 12 andra registreringsskyltar i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

En 72-årig man i Nyköping ville köra runt med en registreringsskylt med texten Die 1. Det fick han inte för Transportstyrelsen, som avslog hans ansökan i december. Men de allra flesta ansökningarna om personliga registreringsskyltar godkänns.

Under 2018 fick Transportstyrelsen in 3 940 ansökningar om personliga registreringsskyltar från människor runt om i landet. Av dem godkändes alla utom 238 stycken.

Skylten får inte innehålla vilken text eller vilka siffror som helst. Förutom att texten inte får finnas på någon annan bil måste en handläggare också kontrollera att den inte väcker anstöt eller innebär ett varumärkesintrång.

Sörmland

Namn är vanligt

– De flesta som söker skyltar vill ha personnamn, sitt efternamn eller firmanamn. Vi ser också en ökning av länder och städer, säger Eva Isaksen som jobbar som utredare på Transportstyrelsen.

Hon tror att många som ansöker om personliga registreringsskyltar vill att deras fordon ska sticka ut i trafiken.

I Sörmland finns det för närvarande ungefär 430 godkända personliga registreringsskyltar, och precis som Eva Isaksen säger är det mycket namn. Harry, Pirjo, Elliot och Samiir har sällskap av Affe, Jempan och Spike. Andra bilar vittnar om vilken bransch ägaren är verksam i: Målare och Torrsug.

Kostar en slant

Att skaffa en personlig registreringsskylt är dock inte gratis – det kostar 6 200 kronor för tio år, och därefter kan rätten till skylten förlängas med fem år för 3 700 kronor.

Så står det på sörmländska bilar

BADONE (Nyköping)

HEJDÅÅÅ (Trosa)

TROSA (Trosa)

HÄSTMAT (Nyköping)

GREVEN (Nyköping)

REGNR1 (Trosa)

SKYLT (Eskilstuna)

RÖR EJ (Flen)

HUNDBIL (Strängnäs)

KEBAB (Katrineholm)

OOPS (Strängnäs)

KORV1 (Eskilstuna)

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sörmland

Mer i ämnet