Följ med på en tur genom Sörmlands museum och se hur personalen jobbar för att nå ut digitalt. Foto: SVT

Hälften av besökarna har försvunnit – då satsar Sörmlands museum digitalt

Uppdaterad
Publicerad

Besöksantalet till Sörmlands länsmuseum i Nyköping har halverats sedan coronapandemin bröt ut. Men museet har under kort tid ställt om och har nu betydligt fler som tar del av deras samlingar.

– Nu när vi gör visningar och vernissage på nätet så når vi betydligt fler, säger Jenny Kantelius, kommunikatör på Sörmlands museum.

Sörmlands museum är ett av 24 länsmuseer i Sverige och ett av 14 som har fri entré.

– Vi har drabbats ekonomiskt men inte så mycket som museerna som är beroende av entréavgifterna, som till exempel länsmuseerna på Gotland, i Göteborg eller Lund, säger Susanna Janfalk, länsmuseichef.

Coronaviruset i Sörmland

Gott om plats och liten smittorisk

Sörmlands museum har kunnat hålla öppet i coronatider då museet är stort och besökarna får.

– Mellan 30 och 70 personer kommer varje dag och vi skulle inte ha några problem att ta emot upp mot 150 personer om alla kommer utspritt. Eftersom våra besökare sprids i de olika utställningarna och de kommer spritt över dagen har vi inga problem att hålla 50 regeln, vilket vi gör även om vi i praktiken inte behöver, berättar Susanna Janfalk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Sörmland

Mer i ämnet