På Djurgården får några av de boende dela på toalett och badrum. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Djurgårdens äldreboende i Eskilstuna ska läggas ned

Publicerad

I mitten av april infördes ett tillfälligt intagningsstopp på Djurgårdens äldreboende efter att det drabbats hårt av smittspridningen av covid-19. Idag beslutades att stoppet ska gälla permanent, samtidigt som vård och omsorgsförvaltningen fått i uppdrag att arbeta fram en plan för nedläggning av boendet.

– Djurgården är det äldsta boendet vi har i Eskilstuna och det håller inte standarden utifrån smittspridningen, säger Johan Lindström, chef på vård- och omsorgsförvaltningen.

Boende får dela på toalett och dusch

Idag bor det 35 personer på Djurgårdens äldreboende och vissa får dela toalett och badrum.

– Det är väldigt olyckligt, särskilt just nu på grund av risken för smittspridning. Vi gör naturligtvis allt som går för att minimera smittan genom exempelvis städning, säger Johan Lindström.

Enligt förvaltningen är målet att få ner antalet boende, bland annat genom omplacering till andra äldreboende, till 28 personer under juni månad. På så sätt skulle alla få ett eget hygienutrymme.

I höst ska en nedläggningsplan vara klar

Idag fick förvaltningen i uppdrag att ta fram en plan för när och hur Djurgårdens boende ska avvecklas. Planen ska redovisas i augusti eller september. Enligt förvaltningen ska det finnas goda möjligheter för de boende att få en ny plats.

– Vi har flera nya boenden på gång. Första kvartalet 2021 öppnas ett nytt äldreboende som ska drivas i privat regi och under 2022 öppnas två nya boenden i vår regi, ett i Skiftinge och ett vid Trumslagargården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer