Vargmamman skjuten – två hybrider kan finnas kvar

Uppdaterad
Publicerad

Vargtiken som födde hybridvalparna har fällts i skyddsjakten, det bekräftar länsstyrelsen på sin hemsida efter gjord DNA-analys. I undersökningen av vargtiken upptäcktes det att vargen varit dräktig med sju stycken hybridvalpar.

När vargtiken som fött hybridvalparna undersöktes på Sveriges Vetrinärmedicinska Anstalt i Uppsala fastställdes sju ärr i vargens livmoder.

Kan finns två hybridvalpar kvar

Länsstyrelsen skriver på sin hemsida att det inte är säkert att alla sju foster överlevde, men om de gjorde det kan två hybrider fortfarande finns kvar i naturen.

Skyddjakten kommer därför att fortsätta som planerat tills att det bekräftats att alla varghybrider fällts.

Sju djur skjutna hittills

Hittills har det fällts sju djur i skyddjakten av varg och varghybrider i delar Katrineholm, Vingåker och Eskilstuna kommun.

Två var vuxna vargar, varav den ena var vargmamman, och minst tre hybridvalpar. De övriga två misstänks vara hybrider för att de är födda i år men svar på DNA-analysen kommer först i januari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varghybriderna i Sörmland

Mer i ämnet