Elever har vittnat om att andra elever gjort Hitler-hälsningar och skrikit rasistiska slagord. Foto: SVT

DO utreder sextrakasserier på skola

Uppdaterad
Publicerad

Flera elever på Öknaskolan har vittnat om hård rasistisk jargong och sexuella trakasserier på skolan. Nu har Diskrimineringsombudsmannen (DO) tagit upp fallet.

I våras anmäldes Öknaskolan till skolinspektionen. Anmälaren var en elev, som menade att det frodades en grov rasistisk och sexistisk jargong på skolan. Tjejer blev kallade för horor och blev tafsade på.

LÄS MER: Sexism och rasism frodas på skola

Flera elever bekräftade

SVT fick sedan kontakt med flera elever på skolan som bekräftade bilden som gavs i anmälan.

LÄS MER: Sextrakasserier ska utredas

Att det skulle finnas en rasistisk och sexistisk kultur på skolan har förnekats av rektor Per Fermvik. Fallet togs dock upp av skolinspektionen som riktade hård kritik mot skolan.

DO vill ha svar

Nu har DO öppnat en utredning. I en skrivelse till landstinget kräver myndigheten svar på om de anser att det förekommit sexuella trakasserier samt vilka åtgärder som i sådana fall vidtagits.

Öknaskolan

Öknaskolan ligger i Tysberga utanför Nyköping. Skolan har runt 250 elever och erbjuder gymnasieutbildningar i naturbruk. Cirka 160 av eleverna bor på internat. Skolan drivs av landstinget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.