Flera utredningar pågår efter dödskraschen på E4

Uppdaterad
Publicerad

Lördag kväll omkom tre män i en trafikolycka på E4:an strax före avfarten mot Tystberga i Nyköpings kommun efter att en bil vägrat stanna för polisen. Händelsen utreds nu av polisen och även Trafikverket ska utreda kraschen eftersom den skedde i anslutning till ett vägarbete.

Kraschen inträffade efter att en bil med tre unga män vägrat stanna vid en poliskontroll och i stället försökte köra ifrån patrullen.

Vid ett vägarbete, där både söder- och norrgående trafik behöver använda samma väghalva, skedde en frontalkollision. En man i 50-årsåldern i ett mötande fordon omkom, och så gjorde även två av ungdomarna i bilen som kört ifrån polisen. Den tredje fördes till sjukhus med svåra skador.

Åklagare Ola Björstrand vid åklagarkammaren i Nyköping vill inte kommentera utredningen av händelsen och hänvisar till förundersökningssekretessen.

Jag behöver få en bättre bild över händelsen och utredningen måste klarna lite mer innan jag kan gå in på detaljer. Jag har befunnit mig på resande fot och nästa steg är att förhöra eventuella vittnen som kan ha sett något, säger han.

Även Särskilda åklagarkammaren utreder olyckan, då med fokus på polisens agerande.

Trafikverket har också startat en utredning.

Det görs alltid en olycksutredning när det sker en olycka på våra vägar, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Högsta tillåtna hastighet på vägen är 110 km/h men har tillfälligt sänkts till 70 km/h på grund av vägarbetet. Sedan i söndags har vägarbetet bytt riktning och enligt Trafikverket kommer man skylta på samma sätt som innan olyckan och behålla den sänkta hastigheten på 70 km/h.

Hör Bengt Olsson presschef på Trafikverket berätta om olyckan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.