Föreställningarna hålls vid Strängnäs domkyrka. Foto: Alexander Weimar/SVT

Doggelito som Gustav Vasa i Vasaspelet

Publicerad

Årets upplaga av Vasaspelet bygger på flera nyheter. Bland annat kommer Gustav Vasa att gestaltas av allt från artister som Dogge Doggelito till biskopen Johan Dalman.

Den 6:e juni så är det premiär för Vasaspelet i Strängnäs utanför domkyrkan – en föreställning om Gustav Vasa och svensk historia. Det var 8 år sedan Vasaspelet sist sattes upp och i år är det många nyheter.

– Det är helt nytt manus, helt nya människor och ett helt nytt grepp. Jag vill ta fasta vilken betydelse den här dagen, 6 juni 1523 hade för Sveriges framtid och så som det ser ut idag. Därför har jag tagit det här nya greppet att det blir en ny Gustav Vasa varje kväll. Det ska symbolisera det nya Sverige, säger Charlotta Hult som är ansvarig för regi och manus.

Kommunalråd, biskop och artist som Vasa

Det är inte vilka som helst som får rollen som Gustav Vasa i spelet. Under de dagarna då föreställningen sätts upp så kommer bland annat biskopen Johan Dalman, PR-konsulten Alexandra Charles och Strängsnäs kommunalråd Jacob Högfeldt och Monika Lindell Rylén att axla rollen. Men ett av de mest otippade namnen att spela Gustav Vasa är artisten Dogge Dogelito.

– Det känns fantastiskt kul att få spela Gustav Vasa här i Strängnäs där allt hände. Det kommer vara helt makalöst att få vara med och att just få vara just kungen Gustav Vasa, säger artisten Dogge Doggelito.

Bjöd in sig själv

Men rollen som Gustav Vasa var inget som Doggelito blev tillfrågad utan det var han själv som tog kontakt för att få spela rollen.

– Jag såg en diskussion på Facebook att någon skulle vara Gustav Vasa och då skrev jag att jag borde ju få vara Gustav Vasa. Då bara nappa de på idén, säger Doggelito.

TV: Se hela inslaget här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.