19-åringens lägenhet totalförstördes i branden i november förra året. Han tände bland annat på sängen. Foto: Polisen

Mordbrännare överklagade sin dom – men hovrätten fastställer straffet

Uppdaterad
Publicerad

I februari dömdes en 19-årig man i Flen till fyra års fängelse för grov mordbrand för att ha tänt eld på sin lägenhet i november 2018. Han överklagade och hoppades på lindrigare straff eftersom han ansåg sig ha agerat i nödvärn. Men nu har Svea hovrätt meddelat att domen fastställs.

Motivet till att 19-åringen tände eld på lägenheten var enligt honom själv att han kände att djävulen fanns i Flen och att han ville att den skulle försvinna. Han ansåg därför att brottet inte borde betraktas som grovt. Men Nyköpings tingsrätt gjorde en annan bedömning – att han inte hade agerat i nödvärn.

Inget angrepp

Hovrätten har nu gjort samma bedömning. Inte ens hans egna uppgifter styrker att han uppfattade situationen som ett angrepp mot honom, skriver rätten i sin motivering. Straffet förblir därför fyra års fängelse och när det är avtjänat väntar utvisning. Han ska också betala ett skadestånd till fastighetsägaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.