Mordet vid Östra skolan: Dömd polisinformatör överklagar

Uppdaterad
Publicerad

Den 41-årige polisinformatör som dömts för inblandning i mordet vid Östra skolan i Katrineholm vill nu att domen prövas av Högsta domstolen.

Det var den 14 maj 2017 som en 35-årig man sköts till döds med flera skott vid Östra skolan i Katrineholm.

I september i år kom hovrättens dom där rätten ansåg det bevisat att 41-åringen kontaktade offret och fick honom att gå till Östra skolan på mordkvällen där han sköts till döds med flera skott. Enligt hovrätten var det också 41-åringen som såg till att mördaren fick tillgång till mordvapnet.

Vill bli frikänd

Han dömdes till totalt 14 år och nio månaders fängelse bland annat för medhjälp till mord, grov utpressning och grovt vapenbrott.

Men nu vill mannen bli helt frikänd. I sitt överklagande skriver 41-åringens advokat Hanna Lindblom att hennes klient vill ”att Högsta Domstolen meddelar prövningstillstånd och ogillar åtalet samt skadeståndsyrkandena”.

Behöver mer tid

Advokaten går inte in på skälen till varför Högsta domstolen borde pröva fallet, med hänvisning till att hon behöver mer tid. Utredningsmaterialet är omfattande och består av cirka 3 000 sidor samt cirka 65 timmars ljudupptagningar från tidigare domstolförhandlingar.

41-åringen fungerade under flera år som informatör åt polisen, något som enligt hovrätten dock inte ska ha haft någon betydelse i fallet med mordet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brottshärvan i Katrineholm

Mer i ämnet