Polis på vid Östra skolan Foto: Oskar Jönsson/SVT

Flera dömda i Katrineholmshärvan överklagar sina domar

Uppdaterad
Publicerad

Flera av de dömda i Katrineholmshärvan har valt att vända sig till hovrätten i hopp om att deras domar ska rivas upp eller ändras. Även åklagarna har överklagat.

En av personerna som har överklagat är den 41-åriga man som dömdes till 14 års fängelse för medhjälp till mord, två fall av grov utpressning, vapenbrott och grovt vapenbrott.  Hans advokat hävdar bland annat att polisen missade att undersöka ett utrymme i en källare där en av personerna vistades efter mordet.

Hävdar att rätten gjorde fel

Den 22-åriga man som dömdes till 18 år för mord och penningstvättsbrott har också överklagat. Hans advokat anser att tingsrätten begick grovt rättegångsfel som inte lät hans klient sitta med i rättssalen i samband med förhören av en av de andra misstänkta. Advokaten ifrågasätter också flera delar av bevisningen mot hans klient.

Åklagarna å sin sida har också överklagat. De vill att 41-åringen ska bedömas vara en medgärningsman snarare än en medhjälpare.

– Vårt påstående är att de har haft en gemensam brottsplan där var och en har haft olika arbetsuppgifter och att han har varit så involverad att han är mer än en medhjälpare, säger chefsåklagaren Robert Eriksson.

Att rättegångsfel har begåtts tror han inte på.

– Det har hovrätten kommit fram till idag att så var det inte, säger han.

Överlät vapnet

Åklagarna anser också att den 61-åriga kvinna som dömdes för grov förskingring också har gjort sig skyldig till grovt vapenbrott, något som tingsrätten friade henne från. De hävdar att hon bidragit till att ett vapen bytte hand, och att hon därmed har överlåtit det även om hon själv aldrig haft det.

Hon överklagar också – men för att hon vill att domen ska ändras till enbart förskingring.

Ytterligare tre män, 20, 23 och 25 år gamla, har överklagat sina domar. De är dömda för grovt skyddande av brottsling och grovt vapenbrott respektive narkotikabrott och vill att domarna rivs upp eller ändras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brottshärvan i Katrineholm

Mer i ämnet