Doulan Yodit Afrom och barnmorskan Emma Younis med sonen Mir. Foto: Otilia Bogen

Doulor ska överbrygga kulturkrockar i förlossningsvården

Publicerad

Gravida kvinnor från länder utanför Europa kan erbjudas stöd i form av kulturdoulor.

För många kvinnor med utomeuropeiskt ursprung som ska föda barn i Sverige blir det en kulturkrock. Traditioner och sjukvård ser ut på olika sätt, och om de inte förstår språket så bra kan de känna sig otrygga och obekväma. Enligt Socialstyrelsens undersökningar får de inte heller en lika bra vård.  

Nu kan dessa kvinnor erbjudas språkligt och kulturellt stöd vid förlossningar med hjälp av doulor, specialutbildade språk- och kulturtolkar. Landstinget Sörmland har utbildat 16 kvinnor som kommer från bland annat Eritrea, Somalia och Mellanöstern, så att de kan kallas in som doulor om det skulle behövas.  

– De kan svenska och det svenska sjukvårdssystemet, de har fött barn här och vet hur det fungerar, säger Anna Olausson som är projektledare på landstingets utvecklingsenhet. 

Förmedlar barnmorskans ord

Doulor används på flera andra håll i landet, bland annat i Göteborg sedan 2008. Doulan kan vara med den gravida kvinnan före och under förlossningen, och i vissa fall kan de även träffas efteråt.

Barnmorskan Emma Younis har varit med i projektgruppen som anställt och utbildat doulorna. Hon tror att de kommer att göra stor nytta.

– Informationen som jag förmedlar får större tyngd om det framförs av en person med samma språk och kultur som patienten, säger hon.

Redan tjuvstartat

Yodit Afom är en av de 16 kulturdoulorna. Även om de officiellt blev tillgängliga den 1 november har hon redan smygstartat med sitt arbete.  

– Jag var med vid en förlossning förra veckan. Det var en ensam kvinna som skulle föda sitt första barn och jag var med som stöd och tolk. Det gick jättebra, hon fick en pojke, berättar Yodit Afom.  

Hon blev doula efter att hon själv känt att hon inte riktigt förstod allt som hände runt omkring henne när hon födde barn i Sverige. Nu kan hon finnas där för andra kvinnor i hennes sits.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.