Minst en halv miljon människor i Sverige beräknas ha KOL (kronisk obstruktiv lungsjukdom). Cirka en fjärdedel av dessa har aldrig rökt. Kvinnor är värst drabbade. Foto: TT

Dramatisk ökning av KOL bland kvinnor

Publicerad

På 20 år har dödligheten i lungsjukdomen KOL bland kvinnor i Sörmland mer än tredubblats. Även icke-rökare drabbas i högre grad.

Kronisk obstruktiv lungsjukdom, KOL, uppkommer vanligtvis då luftrören i lungorna blir inflammerade, vilket försvårar andningen. Dödligheten har ökat dramatiskt de senaste 20 åren, och kvinnor är värst drabbade.

Mer än tredubblats

Enligt Socialstyrelsens statistik dog 10,8 av 100 000 kvinnor i Sörmland i sjukdomen år 1997. 2015 hade siffran stigit till 36,1 av 100 000 kvinnor, vilket är mer än en tredubbling. Motsvarande ökning för män under samma period var 51 procent.

– Sannolikt är det så att det här är en effekt av att rökmönstret i befolkningen ändrades under 1900-talet. Under senar

Lena Lokrantz. Foto: SVT

e delen av 1900-talet blev det fler kvinnor som började röka, och nu börjar vi se effekten av det, säger Lena Lokrantz, ST-läkare och processledare för KOL-vården i Sörmland.

Dödligheten i KOL skiljer sig stort beroende på var i landet man bor – och Sörmlänningarna hör till de som dör oftast i sjukdomen.

Hur kan man förklara det?

– Dels är det ganska många som röker i Sörmland, om man jämför med andra delar av Sverige. Sen har vi en ganska ojämlik vård inom länet, säger Lena Lokrantz.

Börje Länn är ordförande för patientorganisation Hjärtlung i Sörmland. Han delar bilden av en ojämlik vård inom

Börje Länn Foto: SVT

Sörmland, även om han inte vill gå in på var det är bättre eller sämre.

– Det skiljer sig i dag, väldigt mycket, och det är därför det har startats ett förbättringsområde i länet där vi som patientorganisation har fått möjlighet och vara med. Alla ska få likvärdig behandling för sin KOL i Sörmland, oavsett om du bor i Oxelösund, Katrineholm, Eskilstuna eller Strängnäs, säger han.

Över en halv miljon svenska lever med KOL, men omkring en fjärdedel av dessa har aldrig rökt. Omkring hälften av dessa har fått sin sjukdom i arbetet.

– Det är en stor grupp som fått i sig ångor, plaster och damm av olika slag i arbetsmiljön, säger Lena Lokrantz.

Nanopartiklar ska förebygga

Hjärt-Lungfonden försöker vända trenden och öka kunskapen genom finansiering av olika forskningsprojekt. Bland annat utvecklas en metod där nanopartiklar används för att kunna upptäcka sjukdomen i ett tidigt skede.

– Om vi blir bättre på att upptäcka sjukdomen i tid och ger forskningen resurser för att utveckla nya behandlingsmetoder kan vi vända trenden och rädda livet på många KOL-drabbade, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Nästan 3 000 döda varje år

Minst en halv miljon människor i Sverige beräknas ha KOL (kronisk obstruktiv lungsjukdom).

Cirka en fjärdedel av dessa har aldrig rökt.

Nästan 3 000 människor i Sverige dör varje år av sjukdomen.

Att ha KOL brukar liknas vid att andas genom ett sugrör.

Vanliga symptom är täta och långdragna luftvägsinfektioner, hosta och upphostning av slem, andnöd vid fysisk ansträngning, svår trötthet och ofrivillig viktnedgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.