Tuffare tag mot våldsbejakande extremism

Katrineholm anammar dansk modell mot extremism och ser över föreningsbidragen i kommunen.

– Vi kanske har anammat delar av den danska modellen och sagt att, antingen är man med kommunen eller så är man mot kommunen, säger Peter Henriksson, samordnare mot våldsbejakande extremism i Katrineholm.

Peter Henriksson menar att kommuner behöver vara lite tuffare mot personer, organisationer, föreningar eller samfund som inte följer den svenska lagen utan har en egen agenda.                                                                 

Ser över bidragen                                 

Peter Henriksson.

– En sak som vi ser över är bidragen. Det är en het debatt och jag förstår inte varför, för det är ju inte rimligt att vi ger pengar till en organisation som inte har en demokratisk värdegrund där vi har noll insyn, säger Peter Henriksson.

Enligt Peter Henriksson har man åtminstone ett fall i dagsläget där kommunen ifrågasatt en förening. Men där är det ännu inte klart hur det blir med utbetalning av bidrag, eftersom att man inom kommunen ännu inte är överens hur man ska ställa sig till föreningen och dess verksamhet.

”Kan man inte hantera det är man feg”

– Det är ingen kommunal skyldighet att ge ut pengar. Sköter man sig inte får man inga pengar utan då drar man in dem, det är inget konstigt. Kan man inte hantera det är man feg, säger Peter Henriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer