Polisen använder sig allt oftare av drönare. På bild UAS-operatören Tobias Kjell. Foto: SVT/TT

Här jagas SVT:s reporter av polisens drönare

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren 2018 började polisen i Sörmland använda sig av drönare, och det är något som allt oftare kommer till användning.

– Om det händer något några kvarter bort flyger vi oftast snabbare dit, säger Tobias Kjell, som är en av åtta drönaroperatörer i polisregion öst.

För att underlätta sökande och bevakningar använder sig polisen av UAS, även kallad drönare i folkmun.  

– Försvunna personer är ett typexempel där vi samarbetar med många olika enheter inom polisen. Vi används också när det är fotbollsmatcher och demonstrationer för att ge insatschefen en lägesbild, säger Tobias Kjell vid Nyköpingspolisen.  

Snabbare och bättre lägesbild 

Drönaren gör att polisen kan få en snabbare och bättre uppfattning om vad som sker. 

– Om det händer något några kvarter bort så flyger vi oftast snabbare dit än vad bilarna och bussarna kör. 

Polisen i Sörmland började använda drönare under sommaren 2018. I Sverige finns det cirka 50 utbildade operatörer inom polisen, varav åtta i region öst som består av Jönköpings, Södermanlands och Östergötlands län. 

– Det är inte något vi kan sätta hela vår framtid på utan vi behöver många olika kompetenser inom polisen, men det är något som gör att vi kan göra vissa uppdrag bättre. 

Det är endast utbildade operatörer som får flyga med Polismyndighetens drönare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.