Foto: Privat: Carita Thorén guldmedaljör

Sörmländska tyngdlyftningsmedaljer på NM

Uppdaterad
Publicerad

I helgen avgjordes de Nordiska mästerskapen i tyngdlyftning i Danska Slagelse och lördagen bjöd på både sörmländskt guld och silver samt svenska rekord.

Eskilstunas allmänna sportklubb, ASK, har haft två tävlande på plats under Nordiska mästerskapen i tyngdlyftning i Danmark. Båda tävlade under lördagen i damernas 69 kg klass, båda satte svenska rekord och båda tog medalj.

Patricia Strenius satte bland annat svenskt rekord i stöt med 122 kg och tog efter en hård kamp med klubbkompisen en silvermedalj.

Medan Carita Thorén, fd Hansson, satte svenskt rekord i stöt med 99 kg och blev den av ASK lyftarna som, drog det längsta stråt och knep guldmedaljen, trots att hon egentligen inte hade tänkt delta i tävlingen.

– Jag har haft ett tungt år, det har gott knackigt på träningarna och mitt stora mål i år är VM i USA i november och därför låg Nordiska mästerskapen helt fel i tid för mig. Men som tur var övertalade mina vänner mig att åka och det gick ju bra, berättar Carita Thorén.

Ja trots allt blev det både individuellt guld, lagguld, svensk rekord och så blev du dessutom bästa dam totalt, vad är du mest nöjd med?

– Svenskt rekord och att jag blev bästa dam, men även att jag visade för mig själv att jag är en tävlingsmänniska och att jag kan prestera så här bra utan att vara i form, det ger ju ökat självförtroende inför VM, säger Carita Thorén.

Ja, vad tror du utifrån det här om dina chanser i VM?

– Tanken är ju att jag ska vara i mitt livs form då, men samtidig tror man att det blir den tuffaste tävlingen någonsin då alla de allra bästa kommer att vara med för att kvala in till OS nästa år. Så någon medalj är inte aktuellt i år men en bra placering hoppas jag på, säger Carita Thorén.

Och OS nästa år, vad tänker du om det?

– OS 2016 var tidigare mitt mål, men efter ett tufft år i år så får det bli som det blir, men jag har inte stängt dörren helt. Mitt allra största mål är ju annars OS 2020, säger Carita Thorén.

Ok, så vi kanske kan se fram emot en OS medalj 2020 då?

– ja, absolut hahaha, avslutar Carita Thorén, Eskilstuna allmänna sportklubb och nybliven guldmedaljör på Nordiska mästerskapen i damernas tyngdlyftning 69 kg klassen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.