Nekades komma in på BB – fick föda Dylan i badrummet

Uppdaterad
Publicerad

När Maria Ahlgren ringde förlossningen den där septembernatten 2017 väntade hon sitt andra barn. Värkarna hade pågått ett tag och blivit allt tätare. Men i stället för att bli välkomnad in till BB så fick hon rådet: ”Ta två värktabletter”.

På förlossningen tyckte man istället att hon skulle ringa igen om efter timme. Men sonen Dylan ville inte vänta. Han föddes hemma på badrumsgolvet under stor dramatik.

– Han andades inte när han kom ut, berättar pappa Niklas Ahlgren som fick agera barnmorska.

Eskilstuna

Räddade sonen på egen hand

Med hjälp av SOS-personal i telefonens högtalare fick han påbörja arbetet med att gnugga liv i sitt nyfödda barn, innan Maria Ahlgren tog över. Strax innan ambulansen kom hade de fått igång andningen och faran var över.

På sjukhuset försökte de pusta ut. Till en början kändes allting bra, men när adrenalinet gått ur kroppen insåg föräldrarna hur fel det hade kunnat gå och hur nära det var att det blev så.

”Allt gick ju inte bra”

– Alla sa ”vad skönt att det gick bra”. Men gick det verkligen så bra? Är det så här det ska fungera? säger Maria Ahlgren, som inte tycker att en förlossning på badrumsgolvet är en särskild trygg start på ett barns liv.

De vände sig till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, och anmälde att deras telefonsamtal till förlossningsavdelningen inte hade journalförts och att personalen inte ville ta emot dem.

Nya rutiner

Ivo konstaterade att det fanns brister, och sedan dess har rutinerna för telefonrådgivning setts över som SVT tidigare berättat om. Bland annat ska alla blivande föräldrar som ringer få erbjudande att komma in till förlossningen, även om det kan visa sig att det är långt kvar.

– Vi går inte in på enskilda ärenden. Men i det här fallet har vi tagit till oss beslutet som kom från IVO och kommunicerat det till våra verksamheter, säger Kristina Cedergran, verksamhetschef för kvinnoklinikerna i Eskilstuna och Nyköping.

Maria Ahlgren är nöjd med att hennes och makens anmälan gjort skillnad.

– Vi anmälde inte för att vi tycker att det är synd om oss, utan för att vi vill att andra ska slippa drabbas av det här, säger hon.

Hör föräldrarna berätta om den dramatiska badrumsfödseln i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eskilstuna

Mer i ämnet