Dyrt skydd mot fästingsjukdom

Publicerad

Antalet anmälda fall av TBE ökar. Sjukdomen kan ge allvarliga hjärnskador – även hos barn. Men än så länge ingår inte vaccinet i det allmänna vaccinationsprogrammet.

– Än så länge ska man säga. TBE sprider sig ju i Sverige och man ser fler fall utanför riskområdena, framför allt västerut, säger Christina Kallings Larsson, smittskyddsläkare i Sörmland.

– Blir det tillräckligt många kanske man bör diskutera på nationell nivå hur man ska göra, säger hon.

Svårare följder av viruset

Forskning som presenterats de senaste åren visar att även små barn kan få svåra följder av TBE-viruset, även om de bara haft en måttlig infektion. Barn som infekterats har flera år senare brottats med minnesproblem, trötthet och koncentrationsproblem.

Rekommendationen är numera att barn från ett års ålder, som vistas i skog och mark, bör vaccinera sig. Men det kan bli en kostsam historia för föräldrar som har flera barn.

Flera sprutor för fullt skydd

Grunddosen består av tre sprutor under ett år, och därefter påfyllnadsdoser med vissa intervall. I landstinget Sörmland kostar en spruta till barn 180 kronor.

Men för Anna Bergström, som besöker vårdcentralen Gnesta tillsammans med sonen Benjamin, är det ingen kostnadsfråga:

– Han ska vara skyddad. Vi bor på landet och har djur som kommer in i huset. Så han kommer att få TBE-vaccin, säger hon.

Sörmland ett riskområde

I vilken utsträckning som barn – eller vuxna för den delen – har låtit vaccinera sig mot fästingsjukdomen man inte inom landstinget.

– Men ett vaccinregister är på gång som ska ge större klarhet om vaccinationsgranden inför kommande år, säger Christina Kallings Larsson.

Sörmland – ett risklän

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och som kan orsaka en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna. De flesta som smittas får lindriga besvär, men upp till en tredjedel får hjärn- eller hjärnhinneinflammation.

Personer som vistas i Stockholms, Sörmlands och Uppsalas kusttrakter, liksom Mälarregionen, har störst risk att smittas. Någon bot finns inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.