E-barnboken som välkomnar nyanlända

Publicerad

Gratis skolmat och vad en midsommarstång är för något är en självklarhet för de flesta svenskar. Men är man ny i landet kanske det inte är lika bekant. Därför har en Eskilstunaförfattare nu skrivit en digital familjebok som både ska informera och integrera.

Välkomna hit, som projektet och boken heter, är Josephine A Anderssons fjärde bok. Den här har hon skrivit helt ideellt och den finns gratis att läsa på bland annat Migrationsverkets hemsida. 

– Vi har till en början tagit fram en familjebok för nyanlända. Vi kallar den för familjebok för att bilderna är för barn. Men texten är lite längre, man ska kunna läsa dem tillsammans, säger Josephine A Andersson.

Boken finns just nu att läsa på fyra olika språk: svenska, engelska, dari och arabiska. Menb förhoppningen är att den ska översättas till omkring tio språk.

Skolfrågor och högtider

Och tanken är alltså att boken på ett trevligt sätt ska informera nyanlända om hur det svenska samhället funkar. Som research har man bland annat pratat med lärare i förberedelseklasser.

– De menade att det var många som hade funderingar kring att både män och kvinnor kan vara lärare, att man får äta maten och att den är anpassad efter religion och allergier, säger Josephine A Andersson.

Boken välkomnar också nyanlända till typiska svenska traditioner så som påsk, nyårsafton och jul.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer