Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför får tolv religiösa shiamuslimska ledare nu lämna sina uppdrag. Hör ordförande Haider Ibrahim om hur ”njutningsäktenskap” missbrukats. Foto: SVT

Efter avslöjande om sexköp – muslimsk förening i Eskilstuna får inga bidrag

Uppdaterad
Publicerad

I maj förra året avslöjade Uppdrag granskning att flera shiamuslimska församlingar i Sverige viger kvinnor som köps av män för att ha tillfälligt sex. En av de avslöjade församlingarna var Al-Zahra Kulturförening i Eskilstuna som nu mister sitt bidrag.

Paraplyorganisationen Islamiska Shiasamfunden i Sverige, ISS, startade en utredning efter avslöjandet i Uppdrag granskning. Utredningen som precis blev klar ledde till att två religiösa ledare i Stockholm har tvingats bort och bidrag för alla avslöjade församlingar har frusits.

Föreningen i Eskilstuna ska enligt ISS ha varit passiva under många år och därför inte fått några bidrag.

– Men i år skulle de få 30 000 kronor, det är inte så mycket pengar för ett helt år. De fick 15 000 förra året och resten har vi frusit, säger Haider Ibrahim, ordförande i Islamiska Shiasamfunden i Sverige.

Vanlig medlem svarade i telefon

ISS utredning visar att personen som svarade på Al-Zahra kulturförening i Eskilstuna och uppmanade en kvinna att ingå ett så kallat njutningsäktenskap var en vanlig medlem. Han ska tidigare ha ingått i föreningens styrelse men hans kontaktuppgifter fanns fortfarande kvar.

– Nu är det upp till föreningen att utesluta den här medlemmen. Som trossamfund har vi möjlighet att skicka direktiv och hänvisa till hur föreningen ska agera. Vi förväntar oss att de följer våra stadgar, säger Haider Ibrahim.

Imamer ska utbildas

För att ta itu med ”njutningsäktenskapen” har ISS infört en handlingsplan som man jobbar med. Det innebär bland annat att imamer och styrelsen vid alla församlingar ska få utbildningar inom äktenskapsbalken och grundvärderingar i samhället.

– En annan del av förhandlingsplanen är att uppdatera vem som ska svara i föreningars telefon. När vi genomfört handlingsplanen och känner oss säkra på att det här inte ska ske igen så får föreningarna resten av bidraget, säger Haider Ibrahim.

Polisen lade ner utredningen

Efter Uppdrag gransknings avslöjande i maj anmälde Eskilstunapolisen händelsen som grovt koppleri. Men utredningen gav inga resultat och lades ned under hösten.

– Vi nådde ingen framgång för vi fick ingen information via de förhör vi höll och då avslutas ärenden. Får vi in ny information som skulle leda ärendet framåt så kommer utredningen att öppnas igen, säger Elenore Ingårda, chef för enheten för grova brott i Eskilstuna.

SVT Nyheter Sörmland har sökt företrädare för Al-Zahra utan resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.