Martina Hallström (C), Anna af Sillén (M), Sofia Hallgren Remnert (L) och Marita Göransson (KD). Foto: SVT

Efter C-avhopp: M, KD och L lägger fram budget i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

C är inte beredda att delta i ett Alliansstyre i minoritet i Nyköping med stöd av SD. Nu meddelar de övriga Allianspartierna att de går vidare utan C och lägger fram en budget.

Vid en presskonferens i slutet av september meddelade alla fyra Allianspartier att de skulle lägga fram en gemensam budget i Nyköping. Sedan tidigare hade SD lovat för att rösta för den, vilket skulle ge den majoritet i fullmäktige. Detta såg inget av Allianspartierna några problem med, sa de då.

Backade ur efter SD-stöd

Men under helgen kom Centerpartiet på andra tankar. Det rapporterade P4 Sörmland på måndagen

– För oss är det orimligt att gå fram i en total minoritet, därför att då blir det styre vi går in i allt för beroende av SD, säger Martina Hallström, gruppledare för Centerpartiet till P4.

Går fram ändå

Nu väljer M, KD och L att gå vidare med budgeten ändå, utan C. I ett pressmeddelande som kom på tisdagsförmiddagen skriver gruppledarna att de beklagar beskedet från C, men att de hoppas på att C ändå ska stötta deras budget. 

Om C väljer att inte stötta Alliansbudgeten, som alltså redan utlovats stöd från SD, får den inte majoritet i fullmäktige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Sörmland

Mer i ämnet