Oxelösunds hamn överklagar tingsrättens beslut om att betala miljonbelopp – hoppas på friande dom i hovrätten. Foto: SVT

Efter dödsolyckan – Oxelösunds hamn överklagar tingsrättens beslut

Publicerad

Oxelösunds hamn som dömdes i Nyköpings tingsrätt efter dödsolycka på fartyg har överklagat beslutet till Svea hovrätt.

Det var i mars 2018 som en man i 20-årsåldern avled efter en arbetsplatsolycka ombord på ett kolfartyg i Oxelösunds hamn.

2020 åtalades hamnbolaget till att betala skadestånd på nästan 80 000 kronor. Bolaget dömdes även att betala en företagsbot på 2 miljoner kronor. Samtidigt dömdes en hamnchef till dagsböter och villkorlig dom för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

Hamnbolaget: ”Inget brottsligt i det som hände”

Nu överklagar både hamnchefen och hamnbolaget tingsrättens beslut till Svea hovrätt.

– Vi anser inte att tingsrätten gjorde en rätt bedömning och hävdar att det inte finns något brottsligt i det som hände, säger Douglas Heilborn, vd på Oxelösunds hamn AB.

– Vi har haft ett systematiskt arbetsmiljöarbete med utbildningar för personal, rutiner i hur man ska gå till väga och rätt utrustning för att sådana olyckor inte ska ske.

Överklagandena från hamnen och hamnchefen lämnades in den 30 december 2020. Enligt hamnbolaget kommer ärendet sannolikt att tas upp under året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.