Foto: Emil Langvad/TT

Tre EU-migranter avvisade från butiker i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Under det första dygnet med den nya tillståndsplikten för så kallad passiv pengainsamling i Eskilstuna har åtta personer ansökt om tillstånd. Tre EU-migranter har också avvisats av polis.

Sedan torsdagen krävs tillstånd från polisen för att tigga – eller ägna sig åt så kallad passiv pengainsamling – på vissa platser i Eskilstuna. Och redan under första dagen med den nya bestämmelsen avvisade polisen tre EU-migranter, som bad folk om pengar utanför två olika livsmedelsbutiker.

Åtta ansökningar

Poliserna ska inte fysiskt ha behövt flytta på EU-migranterna, som själva lämnade områdena efter tillsägelse.

För att få tillstånd att tigga krävs först en ansökan till Polismyndigheten, och vid lunchtid i dag hade åtta ansökningar lämnats in.

Kostar 250 kronor

– Ansökningarna måste vara betalda innan handläggning och man måste kunna legitimera sig när man ansöker, säger Thomas Bergqvist, kommunpolis i Eskilstuna.

Polisen handlägger varje ansökan på några dagar under förutsättning att ansökningsavgiften på 250 kronor är betald.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.