Björn Söderberg, driftchef inom Landstinget Sörmland. Foto: SVT

Efter legionellalarmet: Här spolas hela Nyköpings lasarett

Publicerad

Hela Nyköpings lasarett hetvattenspolas efter att en patient drabbats av legionella. Men det är inte första gången som sjukhuset drabbas och vidtar åtgärder.

2014 smittades en patient med legionella på sjukhuset och då köpte man in speciella duschmunstycken som ska skydda mot legionellabakterier. Personalen spolar också sina system en gång i veckan.

Men trots de här långsiktiga åtgärderna har ett nytt fall av legionella nu konstaterats. Nu ska sjukhuset utreda om åtgärderna har varit tillräckliga och om något mer behöver göras.

”En akutåtgärd”

Bland annat ska ett stort antal termostatblandare bytas ut, då man inte inte kan spola vatten med tillräckligt hög temperatur i dag.

Bakterierna finns naturligt i vatten och i och med hetvattenspolningen som nu görs, där temperaturen höjs till 70 grader, dödas bakterierna.

– För tillfället gör de det. Det här är en akutåtgärd, säger driftchef Björn Söderberg.

Vårdas på sjukhuset

Enligt sjukhuset är läget för den smittade patienten stabilt och personen vårdas fortfarande på sjukhuset. Symtomen för legionella liknar vanlig lunginflammation med bland annat hosta och feber, men i vissa fall kan sjukdomen bli livshotande.

Du kan smittas av bakterierna när du andas in förorenat vatten när du till exempel duschar.

Se hur driftpersonalen på sjukhuset hetvattenspolar för att döda bakterierna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.