Sedan skatten på platspåsar infördes har allt fler Nyköpingsbor börjat använda den gröna matavfallspåsen till restavfall. Detta menar kommunen är problematiskt. Hur då? Det berättar kommunens Tony Steen om i klippet ovan. Foto: Albin Tingstedt/SVT

Efter påsskatten: Stor åtgång på kommunens gratispåsar

Publicerad

Sedan skatten på plastpåsar infördes tidigare i år har Nyköpings kommun sett att fler använder avfallspåsarna, som gratis tillhandahålls av kommunen, på fel sätt. Detta är problematiskt, anser kommunen och menar att det kan innebära en ökad kostnad för invånarna.

Men just nu planerar kommunen inte att sluta dela ut de kostnadsfria avfallspåsarna, trots att man tror att folk använder dem istället för påsarna som man kan köpa i butiken.

– Vi kommer börja med att informera våra medborgare om att påsen bara ska användas till matavfall. Funkar inte det får vi diskutera fråga vidare, säger Tony Steen, arbetsledare vid tekniska divisionen på Nyköpings kommun.

Vilka andra konsekvenser det kan få att använda fel plastpåse vid avfallssortering berättar Tony om i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.