Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Använt ditt förnuft, säger Anas Deneche, kommunikatör vid Eskilstuna stora moské. I klippet berättar han mer. Foto: TT/SVT

Efter Paludans koranbränning – Eskilstuna stora moské manar till lugn under fredagsbönen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att den högerextreme politikern Rasmus Paludan förra helgenbrände koranen utanför Turkiets ambassad i Sverige spred sigprotester runt om i världen. Under fredagsbönen uppmanar nu Eskilstunastora moské sina medlemmar att behålla lugnet.

Koranbränningen har väckt starka känslor bland muslimer i Sverige och runt om i världen.

– Vad vi har gjort är att mana till lugn och uppmana våra medlemmar och andra muslimer runt om i Sverige att inte låta sig provoceras av en person som Paludan, säger Anas Deneche, kommunikatör vid Eskilstuna stora moské.

Många frågor till moskén

Inför fredagsbönen är det flera moskéer runt om i landet som manat till lugn, rapporterar Ekot. Många frågor, telefonsamtal och mejl har kommit in till moskén i Eskilstuna.

– För vår del ser vi att det är en väldigt viktig uppgift att vi ska ta oss tiden att var tillgängliga, så mycket som möjligt, för att kunna svara på alla frågor som kan tänkas komma in.

I klippet ovanför pratar kommunikatören om protesterna och varför många muslimer är oroliga för framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.