Efter smittlarmet – nu testas sörmländska scouter

Uppdaterad
Publicerad

Sedan det konstaterats att en av de svenskar som var med på det internationella scoutlägret i Japan drabbats av smittsam hjärnhinneinflammation, testas nu alla svenska deltagare. Bland dem ett 20-tal sörmländska scouter.

I onsdags kom katrineholmaren Sigge Eliasson hem från World Scout Jamboree i Japan. Idag var han hos läkaren för att lämna prov och få antibiotika.

Hur känns det?

Smitta på scoutläger

– Det känns bra, säger Sigge Eliasson.

Meningokocker som det handlar om  smittar framförallt som droppsmitta vid nära kontakt, till exempel hostningar. Igår uppmanade Folkhälsomyndigheten samtliga 1.900 svenska scoutdeltagare att uppsöka sjukvård. Redan nu finns ett konstaterat fall och två som är under utredning.

– Jag känner mig inte orolig. Hade det varit någon på min avdelning hade jag fått veta det på Facebook, säger Sigge Eliasson.

För hans mamma Åsa Tolbäcken känns det lite lugnare nu när han tagit prov och fått medicin.

– Men det är klart att jag blev orolig igår när informationen gick ut.

Hur går tankarna?

– Det är ju sånt som händer. Som förälder vidtar man ju alla åtgärder man kan innan de åker, med vaccinationer och sådant. Men det här kan man ju inte förutse, säger Åsa Tolbäcken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Smitta på scoutläger

Mer i ämnet