Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Polisen pratar om att det kan komma hämndaktioner, och det måste vi vara beredda på.” Hör skolchef Hans Ringström om varför dörrarna har låsts och väktare satts in på Stålforsskolan. Foto: SVT

Väktare och låsta dörrar på grundskola efter tonårsmordet i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Efter dödsskjutningen av en 16-årig pojke i Nyfors i Eskilstuna har skolledning, socialtjänst och fritidsförvaltningen i Eskilstuna haft flera krismöten. Kommunen har satt in trygghetsåtgärder som väktare på Stålforsskolan och ett fritidshem.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Hans Ringström, grundskolechef i Eskilstuna.

Kommunen har arbetat utifrån en krisplan efter händelsen i Nyfors. Många elever som går i både grundskolan och på gymnasiet har haft ett behov av att prata om händelsen.

”Oro, sorg och vrede”

– Det finns oro, sorg och vrede. Det är jätteviktigt att tala med ungdomarna och kunna lugna dem och hjälpa dem att skilja på fakta och spekulationer, säger Hans Ringström.

Han menar att kommunen nu måste jobba på både kort och lång sikt.

”Lösa konflikter på annat sätt”

– Nu handlar det om att säkerhetställa tryggheten, till exempel att obehöriga inte tar sig in i våra skolor så att personalen kan jobba i lugn och ro med sina elever.

– Det andra perspektivet är det långsiktiga, vi måste arbeta för att barn och unga respekterar människovärdet och respekterar varandra och förstår att det går att lösa konflikter på andra sätt, säger Hans Ringström.  

I klippet hör du honom berätta varför väktare sätts in på Stålforsskolan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tonårsmordet i Nyfors

Mer i ämnet