Det är alldeles för krångligt idag att betala för elen när elbilen ska laddas, tycker organisationen Gröna bilister. Foto: TT

Elbilsförare upprörda över betalkrångel

Publicerad

Olika kort, appar och affärsmodeller. Bristen på ett enhetligt betalsystem vid laddstationerna har fått elbilsförare att ilskna till.

– Många upplever att det här måste lösas, säger Martin Prieto Beaulieu på organisationen Gröna bilister.

Den som tankar en fossildriven bil kan betala med sitt bankkort på vilken mack som helst. Men så enkelt är det inte för den som kör elbil. Företagen som äger laddstolparna har sina egna kort, och man måste vara kund hos de olika bolagen för att få ladda med just deras stolpar.

Olika affärsmodeller

Företagen har dessutom olika affärsmodeller, vilket gör att man ibland betalar per minut och i bland per kilowatt. Onödigt krångligt, tycker organisationen Gröna bilister.

– Det borde fungera precis på samma sätt som när man ska tanka vilken bil som helst. Många upplever att det här måste lösas, säger organisationens generalsekretare Martin Prieto Beaulieu.

Anders Lewald på Energimyndigheten i Eskilstuna samordnar frågor som rör laddinfrastrukturen i Sverige, på regeringens uppdrag. Han är väl medveten om problemet med de olika betalningslösningarna.

– Det är en utmaning som branschen jobbar med. I grunden är det en kostnadsfråga, säger han.

”En kostnadsfråga”

Eftersom det handlar om små summor varje gång en elbil laddas har branschen svårt att få ekonomi i att till exempel sätta upp en terminal för bankkort vid laddstolparna, menar Anders Lewald.

Lewald anser däremot inte att det är bristen på laddinfrastruktur som fördröjer övergången till en fossilfri bilpark.

– I vardagen löser nog de flesta det här ganska smidigt genom att ladda hemma så just nu är begränsningen snarare utbudet av fordon. Det är kö på elbilarna, säger Anders Lewald.

Tror du att det kommer bli ett enhetligt betalsystem för laddbilar i framtiden?

– Ja, det kommer alldeles säkert bli enhetligare, men om det kommer bli möjligt att betala med kort eller kanske en app är svårt att säga eftersom det just nu pågår ett skifte i samhället överlag kring betalningslösningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.