• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Eldningsförbud eller avrådan i hela Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Från och med fredagsmorgonen råder eldningsförbud eller avrådan från att elda utomhus i hela Sörmlands län.

Det varma och torra vädret har gjort gräset torrt och för att undvika att bränder uppstår i skog och mark har samtliga kommuner i Sörmland gått ut med uppmaningar till invånarna med avrådan att inte elda i det fria.

Sedan tidigare har Sörmlandskustens räddningstjänst och Räddsam Mälardalen, som gemensamt samlar sju av länets nio kommuner gått ut med avrådan om eldning.

Och på fredagsmorgonen införs eldningsförbud i Vingåker och Katrineholm efter att Västra Sörmlands Räddningstjänst genomfört en bedömning av brandrisken.

Det är dock fortfarande tillåtet att använda fasta grillplatser, friluftskök och att grilla på sin egen tomt.

Varning för höga temperaturer

Under fredagsmorgonen utfärdade även SMHI en klass 1-varning för höga temperaturer i länet. Varningen betyder att det kan bli 30 grader eller mer, tre dagar i följd. De höga temperaturerna har en ökad påfrestning på kroppen, vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper. SMHI:s varning sträcker sig fram till början av nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.