Elever hade tafsningstävling på Nyköpingsskola

Uppdaterad
Publicerad

Tonårspojkar i Nyköping tävlade om vem som kunde tafsa på flest flickor på sin skola. En lärare som såg det hela ska ha skrattat utan att ingripa. Det enligt en anmälan som en tonårsflicka gjort till Skolinspektionen.

I januari anmälde en elev i tonåren till Skolinspektionen att en grupp pojkar i hennes skola haft en tafsningstävling. De skulle tafsa på så många flickor som möjligt.

Enligt eleven hade detta skett framför lärare utan att dessa ingripit. Vid ett tillfälle ska en lärare, enligt henne, ha skrattat åt tafsandet. Övergreppen ska ha pågått en längre tid, trots att skolledningen informerats om vad som pågick.

Nyköping

Skolinspektionen lämnade över anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, som nu begärt att Nyköpings kommun ska yttra sig om händelsen och beskriva vad som gjorts för att det inte ska hända igen.

”Saken är utredd”

SVT har varit i kontakt med skolans rektor, som säger att det inte längre pågår några tafsningstävlingar.

– Det var en händelse i höstas. Saken uppmärksammades och utreddes, och problemen upphörde.

Rektorn berättar att eleverna som tafsade var ”en mindre grupp” och att de har fått ta ansvar för sitt agerande, men hen vill inte gå in på detaljer av hänsyn till de inblandade.

Eleverna går kvar

Både tafsarna och de som utsattes går kvar på skolan.

Uppgiften om att en lärare ska ha skrattat vill rektorn inte kommentera mer än att det var en av de saker som utreddes.

– Man kan aldrig säga att man har gjort allt, men vi jobbar aktivt med vårt trygghetsarbete. Det är en prioriterad fråga att alla elever ska känna sig trygga hela tiden, men man ska aldrig tro att man har full koll på läget. Det är ett långsiktigt arbete att eleverna ska ha förtroende för de vuxna.

Den här eleven har anmält till Skolinspektionen. Är inte det ett tecken på att hon inte hade förtroende för skolpersonalen?

– Det är en tolkning så klart. Jag har inget riktigt svar på den frågan, förutom att händelsen är utredd för länge sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyköping

Mer i ämnet