Elever jagade iväg några unga snöbollskastare och hotades sedan med pistol av några äldre personer. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: TT

Elever jagade bort snöbollskastare – hotades med pistol

Uppdaterad
Publicerad

Fem elever på en yrkesskola i Katrineholm hotades med pistol av tre okända gärningsmän. Hotet kom efter att eleverna jagat iväg några snöbollskastande barn.

Händelsen skedde den 21 januari vid ett elevhem på Norr i Katrineholm som skolan IUC tillhandahållit.

Polisen fick larm klockan 20.45 om att fem elever hotats till livet. En av de tre gärningsmännen ska ha hållit en pistol upptryckt mot hakan på en av eleverna, samtidigt som han sagt till alla fem att han ska döda dem. 

Jagade iväg snöbollskastare

Polisen har en teori om motivet till hoten.

– Det är några barn eller ungdomar som har kastat snöboll mot de här eleverna tidigare under kvällen. Eleverna har jagat iväg dem, och sedan har de hämtat de här äldre personerna som kommit tillbaka för att ge igen, förklarar Joakim Örn, förundersökningsledare hos Katrineholmspolisen.

Ingen namngiven misstänkt

Utredningen pågår och alla målsägare har förhörts.

– Vi har skickat kläder på teknisk undersökning och väntar på svar. Vi har ingen namngiven misstänkt, men vi har en uppgift om att de här gärningsmännen är igenkända från området sedan tidigare, säger han.

Även vid ett tidigare tillfälle har en elev blivit hotad vid elevhemmet, den gången med kniv. Men det är oklart om det fallet har någon koppling till det senare.

Sagt upp bostäderna

Skolan har anmält hoten, både till polisen och Arbetsmiljöverket. Man har också sagt upp elevbostäderna och ordnat annat boende till eleverna.

– Hoten har inte varit varit kopplade till skolan, bara till bostadsområdet. Det är förskräckligt att unga människor inte ska kunna röra sig ute på kvällen utan att utsättas, säger Marcus Andersson, vd vid IUC i Katrineholm.

Efter hoten har skolan erbjudit samtal, stöd och stöttning till eleverna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.