Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Edvin går i klass 7D på Stenhammarskolan i Flen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Här har eleverna lektioner i läsförståelse: ”Får stora konsekvenser”

Uppdaterad
Publicerad

Högstadieeleverna på Stenhammarskolan i Flen har sedan några år tillbaka lektioner i läsförståelse.

Innan eleverna läser en text får de studera titeln, bilderna och slå upp svåra ord. Sedan läser de texten tillsammans och sammanfattar vad den handlar om. En hel del texter kopplas till SO- och NO-ämnena, så att eleverna lättare ska kunna ta till sig den typen av texter.

Ska jobba långsiktigt

– Vi såg att eleverna hade svårt att tillgodogöra sig texter i de här ämnena. Det får stora konsekvenser för hur man ska förstå hur samhället fungerar när man inte har de ord man behöver. Vi vill förbereda dem så att de ska klara sig när de kommer härifrån, säger specialpedagog Lena Hagelberg.

Men har arbetssättet gett resultat?

– Möjligen lite. Vi har sett att elever mer har förstått att de måste ta reda på vad ord betyder när de läser en text och några har skaffat sig bättre strategier vad gäller läsförståelse. Men vi måste jobba långsiktigt för att se en förändring, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer