Eleverna på Thomasgymnasiet i Strängnäs tycker till om värnplikten. Foto: SVT

Elever i Strängnäs tycker till om värnplikten

Uppdaterad
Publicerad

I augusti 2005 lades P10 i Strängnäs ned och med det försvann Sörmlands enda regemente. Idag används de renoverade garnisonlokalerna bland annat av 500 gymnasielever, som nu blir skyldiga att mönstra.

Thomasgymnasiet i Strängnäs ligger i samma lokaler som tidigare användes av ett pansarförband i närmare 100 år. Här går några av alla dem som berörs av att värnplikten åter är tillbaka.

I en klass med 16 elever ber vi de som är för återinförandet att räcka upp handen. Elva elever tycker att det är bra, medan fem är emot.

Värnplikt

”Vissa behöver disciplin”

Värnplikten är tillbaka för att det säkerhetspolitiska läget har försämrats, samtidigt som Försvarsmakten har misslyckats med att rekrytera tillräckligt många frivilliga.

– Jag är för det och tycker att det är bra för att annars är det svårt att få in frivilliga, säger Lukas Hammarstedt.

– Om det blir en invasion i landet så kommer det finnas fler som är beredda att strida, säger Albin Lönnerstam.

– Jag tycker att det är bra att ungdomar får lite disciplin. Vissa behöver det, säger Jesper Renman.

Gillar inte tvång

Totalt kommer 13.000 att kallas till mönstring och av dem ska 4.000 genomföra militär grundutbildning under 2018 och 2019. Om omvärldsläget försämras ytterligare kan dock antalet värnpliktiga öka.

– Jag tycker inte att man ska tvingas till något man inte vill, säger Alina Music.

Hon får medhåll av klasskamraterna Amelia Berglund och Maja Kjerrud. Ingen av dem är heller villig att göra utbildningen. Men många av dem som är för vill också själva göra lumpen.

– Jag ska bli yrkesmilitär, säger Albin Lönnerstam.

– Jag tror att jag ska göra lumpen, säger Lukas Hammarstedt.

TV: Här ser du hela reportaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värnplikt

Mer i ämnet