Extra fokus på hedersvåld för skolan i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Personal inom skolan i Eskilstuna kommun vill ha mer stöttning när det kommer till frågor om hedersrelaterat våld och förtryck. Därför kommer barn- och utbildningsförvaltningen få extra stöd under året.

– De känner ett behov av att höja sin kompetens och få den kunskapen, så de kan bemöta, reagera och agera när det gäller de barnen och ungdomarna, säger Beian Wilén som är kommunens samordnare inom hedersrelaterat våld och förtryck.

Projektet är än så länge i planeringsfasen men tanken är att varje verksamhet ska få stöttning utifrån sina egna specifika behov.

– Jag kan komma ut dit och stötta upp med utbildning, föreläsningar eller något annat de behöver ha stöttning i, säger Beian Wilén.

Ny del i läroplanen

Syftet med det extra stödet är även att ge lärarna mer kött på benen inför att de ska tillämpa den nya läroplanen som börjar gälla i sommar.

I den står det att en del i skolans värdegrundsarbete ska innefatta intolerans mot bland annat hedersrelaterat våld och förtryck, samt att det ska förebyggas och bemötas med kunskap och aktiva insatser.

Temadag för elever

Under året kommer det också att anordnas en temadag för all personal inom skolan och för elever. De elever som berörs är de som går i gymnasiet och årskurs 9.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.