Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Varje vecka läggs en ny bakfilm ut av Elliot och hans pappa Oscar. Foto: SVT/Instagram

Elliot från Katrineholm bakar inför över 32 000 följare

Uppdaterad
Publicerad
Varje vecka lägger Elliot och hans pappa Oscar upp filmer på sociala medier där de bakar tillsammans. Allt för att avdramatisera sonens utseende.
– Ju mer man visar upp honom, i sådana här positiva sammanhang, desto mer kommer det att gynna honom tror vi, säger Oscar.

Det började en dag när Oscar Tannlund var föräldraledig och det skulle bli pannkaka till middag. Oscar tog upp sonen Elliot på köksbänken och filmade hela pannkaksproduktionen. Filmen skickades till mamma Hanna och sedan var det hela igång. Många andra tittade också på filmen via sociala medier och varje måndag kommer nu en ny film där Elliot är med och hjälper till i köket.

– Vi har ju fått ta emot blickar och kommentarer för att Elliot ser lite annorlunda ut, berättar Oscar.

Vill avdramatisera utseendet

Treårige Elliot har Crouzons syndrom, som gör att skallbenen växer ihop för tidigt. Mellandelen av ansiktet växer inte heller på ett normalt sätt.

– Ju mer man visar upp honom, i sådana här positiva sammanhang, desto mer kommer det att gynna honom tror vi. Folk vet vem han är och man avdramatiserar utseendet på ett enkelt sätt, säger Elliots pappa Oscar.

Filmerna har utvecklats till att mest visa när Elliot bakar olika saker. Idag har han över 32 000 personer som följer hans äventyr i köket, via Instagram.

”Rädslan försvinner fort”

Att lägga ut filmerna på sociala medier är inte helt enkelt. Tankar på om man exponerar sitt barn för mycket dyker naturligtvis upp.

– Varje måndag när man lägger ut ett klipp så har man en liten rädsla inombords. ”Hur ska det här tas emot?” Men rädslan försvinner ganska snabbt när man ser alla kommentarer som trillar in. Fina kommentarer, meddelanden från folk om att han är underbar och söt, säger Oscar.

Flera av dem som sett filmerna skriver och berättar historier från sina egna liv. Det kan handla om personer som själva har haft det svårt med anledning av utseendet. Många av dem uppskattar att frågan om utseende belyses genom filmerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer