Emilia Sundström berättar hur det är att vara familjehem för barn och ungdomar som av olika anledningar inte har kunnat bo hemma hos sina biologiska föräldrar. Foto: Lina Friberg

Emilia från Strängnäs är familjehemsmamma: ”Det ger oss så otroligt mycket”

Publicerad

Emilia Sundström i Strängnäs har tillsammans med sin man varit jour, kontakt och familjehemsförälder i nio år.

Just nu består storfamiljen av sex barn.

– Vi har en biologisk dotter på 13 år och en stor tjej som precis flyttat hemifrån, innan dess hade hon bott hos oss i sju år. Vi är också kontaktfamilj åt ett syskonpar som är här på helgerna. Och så har vi två yngre barn som bor här på heltid. Hur länge vet vi inte men tanken är att det kommer bli under en längre period, säger Emilia Sundström.

Barn och ungdomar som av olika anledningar inte har kunnat bo hemma hos sina biologiska föräldrar har i kortare eller längre perioder bott hemma hos familjen.

Inte för pengarnas skull

– För oss var det en självklarhet att öppna upp vårt hem för andra som inte haft turen att växa upp med samma förutsättningar som vi haft. Det ger oss så otroligt mycket tillbaka även om det naturligtvis är tufft många gånger, när man känner att man inte räcker till.

Vad har du för råd till de som funderar på att bli familjehem?

– Det är bara att köra men gör det inte för du tror du ska tjäna pengar.

Fakta om familjehem:

Att vara familjehem (tidigare fosterhem) innebär att vara barnets familj. I praktiken betyder det att hjälpa och stötta barnet med vardagliga saker. Utöver det som ingår i vardagssysslor behöver en familjehemsförälder stödja barnet i att ha kontakt med sina föräldrar och även ha kontakt med myndigheter. Som familjehemsförälder är man däremot inte vårdnadshavare.

Ett jourhem är ett familjehem som med kort varsel kan ta emot barn eller ungdomar som behöver omedelbart skydd eller stöd. Barnet bor i jourhemmet en kortare period, ofta i väntan på ett familjehem.

Som kontaktfamilj tar du emot ett barn i ditt hem någon eller några dagar i månaden, för att vara ett extra stöd. Ett barn kan behöva personligt stöd, trygghet och få komma till en ny miljö. Det kan också handla om att föräldrarna behöver hjälp för att kunna ta sitt föräldraansvar. I sådana situationer kan socialtjänsten utse en kontaktfamilj, som kan vara en person eller en familj.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.