Blandningen ska stävja mobbning i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

För drygt ett år sedan slog man ihop fyra högstadieskolor till en stor i Nyköping. Enligt skolledningen är detta bra för integrationen och förhoppningen är att det även ska motverka mobbning och utanförskap.

Högstadieskolan är Nyköpings största genom tiderna med sina 1.400 elever. Greppet att slå ihop de fyra kommunala högstadieskolorna ansågs av vissa radikalt och det hela har fått mycket uppmärksamhet i media.

Inte minst när det gäller tankarna om integration. I varje ny klass går det elever som kommer från mellan 15 och 20 mellanstadieskolor, och processen innebär även en blandning vad gäller ursprung, kön och bostadsort.  Och det här tror man även har en stor betydelse i arbetet mot mobbning och utanförskap.

#mobbning

– Det blir bättre överlag, både när det gäller måendet och resultat, om de är blandade grupper i stället för homogena. Det finns ingenting som säger att detta skulle bli fel, allt pekar på att det kommer bli bra, säger Gunnel Söderlund Dahl, biträdande rektor på Nyköpings högstadium.

Hade aldrig träffats

Jonathan Giegol går i klass 8D och är en av eleverna som blivit tilldelad en klass där de allra flesta är nya ansikten för honom.

– Nu känner jag hela klassen väldigt bra. Innan var jag lite rädd för att lära känna nya personer, men nu tycker jag att det är väldigt roligt. Det tog bara några veckor innan man kände allihop, säger han.

Klasskompisarna Adam Jägerberg och Muhsin Mohammed kommer från olika delar av Nyköping och tror inte att de hade träffats om det inte vore för att de båda blivit satta i fördelade klass 7D.

– Vi träffades här, säger Adam.

Och nu är ni polare?

– Ja, säger Muhsin.

Skoförbud

I och med en ökad integration menar skolledningen att man får en tryggare stämning på köpet.

En annan del i arbetet med tryggheten är att man inte får ha skor på sig inomhus, detta för att ta bort en möjlig statussymbol och göra miljön lite tystare. Skolan är även byggd nästan helt utan korridorer och man har satsat på öppna ytor och många fönster.

– Det är väldigt öppet och man ser mycket här på skolan, säger Angelina Berge, klass 8A.

”Det är mycket slagsmål”

Hon menar dock att trots satsningarna på öppna ytor och blandade klasser är stämningen på skolan inte alltid på topp.

– Det är mycket slagsmål och kränkningar mot varandra. Sedan är det mycket avundsjuka med att folk fryser ut varandra och det skulle jag också kalla mobbning, säger hon.

– Det finns alltid mobbning på skolor och vi har en anti-mobbningsplan som vi jobbar utifrån när det uppstår. Det är en väldigt tydlig och bra plan som vi jobbat med länge. När mobbning uppstår vet vi precis hur vi ska hantera den, säger Gunnel Söderlund Dahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#mobbning

Mer i ämnet