Polisen ingrep vid nazistmanifestation i Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

En grupp från en nazistisk organisation höll upp banderoller och flaggor vid E4 utanför Nyköping, det skriver tidningen Södermanlands nyheter. Polisen ingrep och upptäckte att en av männen var beväpnade.

Polisen fick en rad samtal från förbipasserande bilister om att någon form av manifestation skedde på en bro ovanför motorvägen.

– Det stämde, det var några personer där som vi pratade med och kontrollerade. Det visade sig att en av dem hade en kniv, säger Tomas Agnevik, presstalesperson vid polisen.

Nyköping

Nazistisk organisation

Enligt Södermanlands nyheter tillhörde männen nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Själva manifestationen hade polisen inga invändningar mot.

– Det är i grunden tillåtet att uttrycka politiska åsikter. De hade inget tillstånd, men arbetsledaren i yttre tjänst bedömde inte att de behövde det i det här fallet, säger Tomas Agnevik.

Eftersom de inte utgjorde någon trafikfara eller liknande fick de hållas.

Ingen gripen

Mannen med kniv, som enligt polisen är i 20-årsåldern, är misstänkt för brott mot knivlagen. Kniven beslagtogs av polisen och ska förverkas.

– Han är inte frihetsberövad, det gör man inte vid den här typen av brott. Vi har kontrollerat identiteten och påbörjat en polisutredning. Den misstänkta kommer att kallas till förhör, säger Tomas Agnevik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyköping

Mer i ämnet