Sofia Näslund blev 2015 utsatt för två våldtäkter under samma kväll. Nu berättar hon för första gången om övergreppen. Foto: SVT

Sofia tre år efter dubbelvåldtäkten: ”Jag hamnade i ett fullständigt kaos”

Publicerad

Uppdrag granskning har kartlagt alla som dömts för våldtäkt och försök till våldtäkt de senaste fem åren. Ett av fallen i kartläggningen är den uppmärksammade dubbelvåldtäkten i Strängnäs 2015.

Sofia Näslund våldtogs två gånger på en kväll, av olika gärningsmän. Nu väljer hon att träda fram, och i onsdagens Uppdrag granskning (20.00 i SVT1 och på SVT Play), ger hon sin bild av händelsen.

– Man försöker, för att överleva, att stänga bort de bitarna. Jag hamnade ju i ett fullständigt kaos av känslor och hur kroppen reagerar, säger hon.

Dubbelvåldtäkten i Strängnäs

Nazistiska slagord

Två utländska medborgare dömdes till 2,5 års respektive 5 års fängelse och utvisning efter dubbelvåldtäkten i Strängnäs. I efterspelet fick asylboendet Mälarblick i Strängnäs, där männen bodde, besök av ett 40-tal personer som skrek nazistiska slagord och satte upp rasistiska banderoller.

Åklagare Henrik Olin drev fallet. Han menar att det var många boende på Mälarblick som reagerade med avsky mot brottet.

– De kände att ”nu blir jag drabbad indirekt, nu blir jag misstänkliggjord för någonting som någon gjort på det här boendet där jag finns”, säger han i programmet.

Ofta påverkade

Uppdrag granskning har kartlagt alla som dömts för våldtäkt och försök till våldtäkt i svenska tingsrätter de senaste fem åren. Slutsatserna är att gärningsmännen ofta varit påverkade av alkohol eller narkotika, är lågutbildade och åtminstone en tredjedel av dem har också dömts för andra brott. 58 procent är födda utomlands.

Kartläggningen gäller bara dömda gärningsmän. De utgör en mycket liten del av alla som anmäls för våldtäkt, och en ännu mindre del av alla sexualbrott som Brottsförebyggande rådet, Brå, får uppgifter om i sina enkäter.

Uppdrag granskning betonar att man därför inte kan dra slutsatser om alla våldtäktsmän utifrån kartläggningen. Samtidigt är tendensen densamma som i tidigare undersökningar av misstänkta gärningsmän, som visar att personer med utländsk bakgrund är överrepresenterade.

Fattigdom en faktor

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, har genom åren betonat sociala och ekonomiska faktorer som förklaring till invandrares överrepresentation i statistiken. Han säger i programmet att han nu efter många års debatt arbetar med en ansökan om pengar till att undersöka orsakerna till överrepresentationen i sexbrott.

– De unga män som begår våldtäkter kommer ofta från länder där kvinnosynen är annorlunda än här i Sverige, det är helt korrekt. Men låt mig påpeka att de här människorna som kommer hit, många av dem har inte levt över huvud taget i sina länder utan lämnat dem väldigt tidigt. Många av dem har efter detta levt på gator i Teheran, i Paris, i Marseille eller i Stockholm. De har levt i grovt maskuliniserade miljöer där de bara har umgåtts med andra män. De har levt under väldigt svåra omständigheter och rätt ofta försörjt sig på brott, säger han i programmet.

– Hur mycket är det etnicitet, hur mycket är det fattigdom? Herregud det är inte så lätt att urskilja, förmodligen är det allt detta.

Kritiserar programmet

Jerzy Sarnecki är kritisk till hela Uppdrag gransknings upplägg. I Morgonstudion sade han bland annat att programmet späder på fördomar och att det inte går att dra några slutsater utifrån kartläggningen, eftersom det bara handlar om dömda våldtäktsmän som är en mycket liten andel av totalen.

– Programmet bygger på en gammal högerextrem konspirationsteori som går ut på att främmande män kommer till Sverige och våldtar svenska kvinnor, och att etablissesmanget, pk-eliten, försöker dölja detta, säger Sarnecki i SVT:s Morgonstudion.

Ulf Johansson, ansvarig utgivare för Uppdrag granskning, menar dock att programmet ger en nyanserad bild.

”Nyanserad bild”

– Först och främst redovisar vi att det är en liten del av alla anmälda våldtäkter. Det vi gör är att redogöra för hur statistiken ser ut för dömda personer. Sedan är det upp till forskningen att gå vidare och se vad det kan finnas för orsaker bakom den här statistiken, säger Johansson.

– Det är många som vill veta om kultur ligger bakom de här övergreppen. Hittills har forskningen inte ställt den frågan, eller så har man sagt att det handlar om andra saker än kultur. Det är ett problem att det bara finns uppfattningar och ingen forskning som visar hur det ligger till, det tycker jag programmet visar tydligt, säger Ulf Johansson.

”Ett otroligt svek”

Att gärningsmännen i Strängnäsfallet var asylsökande ledde till att Sofia Näslund fick kommentarer från personer i sin bekantskapskrets. En närstående tyckte att hon fick skylla sig själv eftersom hon varit på samma fest som en av gärningsmännen, som då kallades för ”fransmannen”.

– Det är ett otroligt svek. Och någonstans är ens omgivning det viktigaste man har, oavsett var man är i livet, de man omger sig med som är närmast en är de viktigaste man har. Faktiskt, säger hon i programmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelvåldtäkten i Strängnäs

Mer i ämnet